петък, 10 май 2013 г.

Моята кутия за спомениСпомените- пъстри и красиви, мрачни и смущаващи. Всички те живеят в нас, обсебват ни или потъват в забрава, но винаги остават част от нас, един градивен елемент на личността ни.
И моите спомени са такива- различни, силни, каращи ме да се усмихвам или да се замислям. Спомените ми за едно спокойно и щастливо детство, прекарано в България и дългите години зад граница, в които се борих сама, за да стана човека, който съм в момента. Тези дълги години оставиха ярки моменти в съзнанието ми, но безспорно най-красивите от тях съм затворила в дървена кутия и вдигнала високо на един от рафтовете в хола, далече от любопитни детски ръчички. ;) Там са събрани спомените ми от първите години, прекарани с мъжа ми, след като се запознахме в Мюнхен. Тогава бях обсебена от следването си и градския живот, а той прекарваше свободно си време в човъркане на компютъра си и обикаляне сред природата, беше и все още си е любител планинар. Прекарахме вълшебни дни, обиколихме различни места, извървяхме много планински пътеки и ето че нещо забравено, спотаено в мен- приключенският ми дух се пробуди и се роди моята голяма страст- Пътешествията!
Не мога да си представя живота без пътешествия- от тези активните, обикаляйки за броени дни няколко места само с една палатка. Не обичам застояването на едно място. Искам да гледам, да попивам, да документирам, да събирам спомени, да взимам част от всяко кътче и преживяване със себе си.
Кутията ми се оказа малка, за да побере всички мои желания. В нея пазя все още всеки един билет от музей или събитие, на което сме били, както и по една картичка, от всяко място, което сме посетили. Безбройните ми камъчета и мидички вече се помещават в буркани по същите тези рафтове в хола, а снимките лепим в календари, които разглеждаме и показваме с удоволствие.Безспорно един от най-ярките спомени в мен остави Италия. Ето защо избрах точно тя да ме вдъхнови. Прекарахме незабравим дълъг уикенд, обикаляйки от къмпинг на къмпинг езерото Гарда и откривахме във всяко малко градче красотата и духа на страната. Влюбена съм в малките тесни улички, пъстрите стари къщи, отрупани с цветя, крайбрежните кафенета и дългите алеи с магнолии, плажовете с безброй малки камъчета и бистрите води на езерото, простряло се между планинските масиви. Божествено място! Със сигурност ще се върна отново! А спомените ще запазя в кутията ми, за да ми даряват отново и отново усмивката от онези слънчеви дни и за да показват на хората колко красота има по света, заради която човек трябва излезе и да потърси себе си някъде там!  
post signature

4 коментара:

 1. Прелестна картичка, вдъхновена от едни от най-хубавите спомени на човек - пътешествията. Мислех си, че само аз си пазя разните билетчета, камъчета и т.н. и ми е драго да срещна още някой сантименталко като мен. Страхотно представяне, прекрасно оцветена картинка и чудно композирана картичка. Благодаря ти от сърце за това красиво участие в моето предизвикателство при Картичкофурии :)ххх

  ОтговорИзтриване
 2. Ооооо! Толкова е красиво! Поздравления за картичката, личи си , че е вдъхновена от един страхотен спомен.

  ОтговорИзтриване
 3. Благодаря за милите думи! Шми, и аз се радвам, че има други като мен, намиращи красотата в малките неща в живота. Ще продължавам да събирам камъчета и билети и съм подготвила още кутии, а за пътеписите си замислям да си измайсторя дневник с много джобчета за спомени...идеите не се спират при мен. До нови срещи, Шми! :)

  ОтговорИзтриване
 4. Да - в Италия е красиво...съгласна! А за Гарда - аз пазя ярък спомен от увеселителният парк, защото там успях да отида, но езерото е впечатляващо!!!

  ОтговорИзтриване